Andra skidsporter

När vintern börjar närma sig är det många som det spritter i benen på. Svenskarna är ett skidälskande folk och tack vare de svenska fjällen och närheten till Norge så är det många som ger sig ut på tur eller utövar någon fartfylld vintersport. Slalomåkning är den mest populära men även längdskidåkningen är en väl utövad gren i Vasalopps-älskande Sverige.

Längdskidåkning
Att åka längdskidor ger en härlig frihetskänsla och en rejäl dos av motion. Runt om i landet kan du hitta längdskidåkningsspår med kortare eller längre distanser och att ta med sig matsäck och varm choklad i ryggsäcken är något som hör sporten till. I mars varje år så går även det berömda Vasaloppet igång och lockar till sig åkare över hela världen så varför inte träna inför det eller göra en mildare variant som Tjejvasan eller Ungdomsvasan. Vill du prova på ett ännu tyngre lopp så kan du förvisso ge dig ut på Nordenskiöldloppet som är hela 220 km långt, men det kanske vore att ta i.

Åka slalom
Är du beredd på lite fartfylld skidåkning i branta backar så ska du börja med slalom. En variant är att testa snowboardåkning som bara sker på en bräda så att du istället surfar runt i backen. Slalom är egentligen inte så svårt som man kan tro men skulle du behöva hjälp så finns självklart skidskolor och lärare på plats. Många tycker om stämningen runt själva slalomåkningen också som att ta en lunchpaus högst uppe på någon alp-restaurang eller after ski-festerna på kvällen.

Skidskytte
En variant av längdskidåkningen och skytte är skidskytte. Biathlon som det också kallas har blivit alltmer populärt och är en given gren i vinter-OS. Grenen härstammar från den gamla norska militären som var tvungen att ta sig fram på skidor med gevär på axeln och faktum är att den första tävlingen faktiskt ägde rum redan 1767. Man åker runt en bana som varvas med skjutningar där man både skjuter liggandes och ståendes. Vid varje skytte ska man träffa fem punkter och för varje missad punkt får man ett straff i form av en extra runda som man måste åka innan man får fortsätta i det vanliga skidspåret igen.

Senaste inläggen